Επαγγελματικός Τομέας Ηλιοθερμικά Συστήματα

ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Hλιακά συστήματα θέρμανσης χώρου και ζεστού νερού

 

Ένα ηλιοθερμικό σύστημα μπορεί να μειώσει τους λογαριασμούς πετρελαίου για ζεστό νερό χρήσης, θέρμανση χώρων και θέρμανση πισίνας  έως και 50%. 

Εσείς απλά καλέστε μας και οι μηχανικοί μας θα αναλάβουν να αποτυπώσουν τις ανάγκες σας, να σχεδιάσουν και να προτείνουν το καταλληλότερο σύστημα που θα καλύψει τις ανάγκες της επιχείρησής σας. Μην «κάψετε» άλλα χρήματα.  

 

 

 

 

 

Έχετε ξενοδοχείο, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ιδιωτικό σχολείο ή κλινική?
Σας προβληματίζει το κόστος λειτουργίας της επιχείρησής σας?

 

 

Εξοικονομήστε ενέργεια και εξασφαλίστε τη βιωσιμότητα της επιχείρησής σας!

Με την προσθήκη αντλιών θερμότητας και του κατάλληλου ηλιακού συστήματος μπορείτε να εξοικονομήσετε έως και 70% στα έξοδα θέρμανσης, ψύξης και ζεστού νερού.

 

Δείτε εδώ ένα παράδειγμα

Για ένα μικρό ξενοδοχείο 25 δωματίων, η εξοικονόμηση φτάνει τα 2.700 € ετησίως, με κόστος επένδυσης 15.000 €. Επομένως, η απόσβεση γίνεται εντός μόλις 5 ετών, ενώ μπορείτε να χρηματοδοτηθείτε έως και 60% από το ΕΣΠΑ.

 

Όπως φαίνεται στο διάγραμμα, η εγκατάσταση ενός ηλιοθερμικού συστήματος σήμερα, με κόστος 15.000 ευρώ, αποφέρει ένα όφελος της τάξεως των 12.000 ευρώ σε βάθος 10 ετών.  

 

 

 

Η ηλιοθερμία αξιοποιεί την ηλιακή ενέργεια παράγοντας ζεστό νερό χρήσης (ΖΝΧ) και ζεστό νερό θέρμανσης χώρων (ΘΧ) καλύπτοντας μέρος των απαιτήσεων θέρμανσης των κτηρίων. Αποτελείται από τρία βασικά μέρητους ηλιακούς συλλέκτες και δύο δοχεία αποθήκευσης ζεστού νερού, ένα του νερού χρήσης και ένα του νερού θέρμανσης χώρου. Τα δύο αυτά δοχεία μπορούν να τοποθετηθούν το ένα μέσα στο άλλο, εξοικονομώντας έτσι χώρο. Τα ηλιοθερμικά λειτουργούν συνδυαστικά, δηλαδή συνεισφέροντας στη θέρμανση που παράγεται με τη χρήση άλλων καυσίμων και όχι καταργώντας την.  Μπορούν να συνδυαστούν με οποιαδήποτε συμβατική πηγή ενέργειας (καυστήρες πετρελαίου ή φυσικού αερίου) ή ανανεώσιμη πηγή ενέργειας (καυστήρες βιομάζας).

 

 

Η συνεισφορά των ηλιοθερμικών στην μείωση της χρήσης καυσίμων, εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες, το υψόμετρο, την γεωγραφική θέση, το μέγεθος της εγκατάστασης και άλλους παράγοντες. Η ιδανική σχέση κόστους - απόδοσης είναι μια κάλυψη της τάξης του 40%-60% του συνολικού θερμικού φορτίου (ΖΝΧ και ΘΧ).

Για να επιτευχθεί η κάλυψη του 40-60% του θερμικού φορτίου, με βάση τη μέση ηλιοφάνεια στην Ελλάδα και ένα τυπικά μονωμένο κτίριο, η επιφάνεια των συλλεκτών θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 20% της επιφάνειας του θερμαινόμενου χώρου, ενώ ο απαιτούμενος όγκος αποθήκευσης ζεστού νερού είναι περίπου δεκαπλάσιος, υπολογισμένος σε λίτρα. Για ένα χώρο δηλαδή 100 τ.μ.,απαιτούνται 20 τ.μ. επίπεδων συλλεκτών και 1000 λίτρων δοχείων αποθήκευσης ζεστού νερού (περίπου 200 λίτρα για το ζεστό νερό χρήσης και 800 λίτρα για το νερό θέρμανσης). Η απαιτούμενη επιφάνεια δώματος θα πρέπει να είναι περίπου 1,5 φορά της επιφάνειας των συλλεκτών, δηλαδή περίπου 30 τ.μ., ενώ για την εγκατάσταση των δοχείων αποθήκευσης απαιτούνται περίπου 3-4 τ.μ..

Το κόστος ενός συστήματος 20 τ.μ. όπως στο παραπάνω παράδειγμα, είναι περίπου 10.000-12.000 ευρώ. Η εξοικονόμηση που μπορεί να επιφέρει είναι περίπου 1,3 τόνοι πετρελαίου ετησίως.