Ναυαρίνου 34, Γλυφάδα 16561
210 9637395

ΑΘ - Κλιματισμός

Αντλίες Θερμότητας : Αέρα - Νερου, Φυσικού Αερίου, Γεωθερμικές και Κλιματισμός

ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ – ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

Μονοσωλήνιο ή παλαιό δισωλήνιο σύστημα θέρμανσης;  Τι είδους σώματα θέρμανσης έχουμε; Τι είδους αντλία θα χρησιμοποιήσουμε;  Αντλία θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών (>70 ᵒC) ή Αντλία θερμότητας χαμηλών θερμοκρασιών (55 ᵒC); Θα είναι Αντλία Θερμότητας Split ή Monoblock.  Τι χώρο διαθέτουμε και τι μερεμέτια θα προκύψουν;

Η enefsys στελεχωμένη από έμπειρους μηχανικούς σχεδιάζει, προμηθεύει και υλοποιεί ολοκληρωμένα έργα παραγωγής θέρμανσης και ζεστού νερού χρήσης από αντλίες θερμότητας.  Διενεργούμε την απαραίτητη αυτοψία του χώρου, επιλέγουμε τον σωστό εξοπλισμό και παραδίδουμε το έργο με το κλειδί στο χέρι.

** Για τις διάφορες τεχνολογίες αντλιών θερμότητας και τα πλεονεκτήματα τους  δείτε παρακάτω.

Αντλίες Θερμότητας Αέρα-Νερού (Ηλεκτρικές & Φυσικού Αερίου), Γεωθερμικές.

Αντλίες Θερμότητας – Ηλεκτρικές

Οι αντλίες θερμότητας Αέρα – Νερού κάνουν χρήση της θερμικής ενέργειας του αέρα και με την βοήθεια συμπιεστή ο οποίος χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια θερμαίνουν νερό στην επιθυμητή θερμοκρασία, το οποίο διοχετεύεται στο ήδη υπάρχων ή σε νέο σύστημα σωμάτων θέρμανσης.

Το όφελος που προκύπτει στην κατανάλωση ανέρχεται έως και το 70% σε σχέση με τους συνήθεις λέβητες πετρελαίου και εξαρτάται από την τρέχουσα τιμή του πετρελαίου.   Η απόδοση της αντλίας θερμότητας, και κατ’ επέκταση το όφελος, είναι συνάρτηση του COP το οποίο προκύπτει αν διαιρέσουμε την «ενέργεια» που μας δίνει η αντλία δια του πόσο ρεύμα καταναλώνει.  Όσο μεγαλύτερο το COP, τόσο μεγαλύτερη η οικονομία. Όλες οι αντλίες θερμότητας μπορούν να συνδυαστούν με δοχεία αποθήκευσης ζεστού νερού και να παρέχουν και ζεστό νερό χρήσης, ενώ αυτές των χαμηλών θερμοκρασιών μπορούν και να λειτουργήσουν αντίστροφα το καλοκαίρι παρέχοντας ψύξη με την χρήση fan coils.

Αντλίες θερμότητας φυσικού αερίου

Οι αντλίες θερμότητας φυσικού αερίου (gas-fired heat pumps ή GHP) λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν οι αντλίες θερμότητας αέρος-νερού, με τη μόνη διαφορά ότι καταναλώνουν φυσικό αέριο αντί για ηλεκτρικό ρεύμα.

Ενδείκνυνται για μεγάλου μεγέθους κτήρια, όπως ξενοδοχεία, εκπαιδευτήρια, κλινικές και μεγάλες πολυκατοικίες.

Το όφελος από τη χρήση GHP έναντι των ηλεκτρικών αντλιών θερμότητας αέρος-νερού κυμαίνεται περίπου στα 45€ ανά εγκατεστημένο kW λέβητα πετρελαίου και 27€ ανά εγκατεστημένο kW συμβατικής αντλίας θερμότητας.

Για μια πολυκατοικία 10 διαμερισμάτων, συνολικής επιφάνειας 1000m2, με λέβητα 100kW και κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης 5000lt ανά έτος, ήτοι περίπου 6000€, το κόστος θέρμανσης με χρήση αντλίας θερμότητας αέρος-νερού θα ήταν περίπου 2.000€/έτος, ενώ το κόστος θέρμανσης με GHP περίπου 1.500€/έτος. Η απόσβεση του κόστους των συστημάτων κυμαίνεται στα 7 έτη.

Γεωθερμικές Αντλίες Θερμότητας

Οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας λειτουργούν όπως οι αντλίες θερμότητας αέρος-νερού, με τη διαφορά ότι αντλούν ή απορρίπτουν θερμότητα από και προς το έδαφος αντί από και προς τον αέρα.

Η μεταφορά της θερμότητας από τους χώρους προς το έδαφος γίνεται με ειδικές σωληνώσεις νερού που θάβονται με κατάλληλο τρόπο εντός του εδάφους.

Στο βάθος που θάβονται οι σωληνώσεις, το έδαφος έχει θερμοκρασία περίπου 16-18°C καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο αέρας το καλοκαίρι μπορεί να φτάσει σε θερμοκρασία 40°Cκαι το χειμώνα 0°C ή και χαμηλότερη. Επομένως, το έδαφος είναι σχετικά κρύο το καλοκαίρι και σχετικά ζεστό το χειμώνα. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας έχουν υψηλότερο εποχικό βαθμό απόδοσης από τις αντλίες θερμότητας αέρος-νερού.

Η χρήση γεωθερμικών Α/Θ ενδείκνυται σε ξενοδοχεία, κολυμβητήρια, εκπαιδευτήρια, παιδικούς σταθμούς, κλινικές αλλά και σε πολυκατοικίες και μονοκατοικίες άνω των 500m2.

Αρχές λειτουργίας Αντλιών Θερμότητας

Η αντλία θερμότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την παραγωγή ζεστού νερού.  Η λειτουργία της είναι εξαιρετικά απλή και την γνωρίζει ήδη όποιος έχει δει ένα κοινό κλιματιστικό δωματίου (aircondition).

Τα κοινά κλιματιστικά το καλοκαίρι αφαιρούν θερμότητα από τους εσωτερικούς χώρους και την απορρίπτουν στο εξωτερικό περιβάλλον. Το αποτέλεσμα που νιώθουμε είναι ο κρύος αέρας που παρέχει το κλιματιστικό στο δωμάτιό μας.

Το χειμώνα, τα κλιματιστικά αφαιρούν θερμότητα από τον εξωτερικό αέρα και την προσθέτουν στους εσωτερικούς χώρους. Το αποτέλεσμα που νιώθουμε είναι ο ζεστός αέρας που παρέχει το κλιματιστικό στο δωμάτιό μας.

Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί η αντλία θερμότητας. Απλώς, αντί να παρέχει ζεστό αέρα στους χώρους, παρέχει ζεστό νερό θερμοκρασίας από 55 έως και 80 βαθμούς στα υπάρχοντα καλοριφέρ, σε μονάδες fan-coil ή και σε κατάλληλο θερμοσίφωνα ζεστού νερού (boiler).

Οι περισσότερες αντλίες θερμότητας μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για ψύξη των χώρων το καλοκαίρι, με την προϋπόθεση ότι θα εγκατασταθούν στους χώρους μονάδες fan-coil, οι οποίες είναι είτε ίδιας μορφής με τα κοινά κλιματιστικά τοίχου είτε άλλης μορφής, εφόσον επιθυμείται.

Τέλος, ενώ τα κοινά κλιματιστικά με αέρα συνήθως δεν λειτουργούν όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος πέσει κάτω από τους 5 βαθμούς, οι αντλίες θερμότητας αέρα-νερού είναι πιστοποιημένες για απρόσκοπτη λειτουργία έως και τους -20 βαθμούς Κελσίου.

ΦΟΡΜΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Ενδιαφέρεστε για τη συγκεκριμένη υπηρεσία; Συμπληρώστε τη φόρμα και θα σας ενημερώσουμε άμεσα.

Με την εγκατάσταση Αντλίας Θερμότητας μπορείτε να μειώσετε το κόστος θέρμανσης έως και 70% σε σχέση με το πετρελαιο.  Μπορείτε να παράγετε ζεστό νερό χρήσης και να παράγετε και ψύξη σε συνδυασμό με fan coils.  Δείτε αναλυτικά παρακάτω τις εναλλακτικές που προσφέρει η enefsys και καλέστε μας για περισσότερες πληροφορίες.

PHOTO GALLERY